Publikacije

English Corner 2

English Corner 1

http://obrazovnokreativnicentar.com/wp-content/plugins/page-flip-image-gallery/popup.php?book_id=20

ПРЕОКРЕНУТА УЧИОНИЦА („FLIPPED CLASSROOM“)

„Преокренута учионица“ („Flipped Classroom“) представља нови облик наставе који мења традиционалну учионицу.

Овај модел наставе ослања се на коришћење Интернет технологије услед чега можемо више времена провести у интеракцији са ученицима у односу на класично предавање. Називамо га преокренути зато што је цела парадигма школски/домаћи рад „преокренута“ – оно што је некада рађено у школи – „школски рад“ (предавање нових лекција) сада се ради код куће помоћу видеа које креирају сами наставници (или се могу користити снимци које су други наставници већ поставили на Интернет), а оно што је био „домаћи рад“ (решавање проблема) ради се на часу. Ученици код куће приступају он-лајн предавањима, видеима и инструкцијама а затим на часу разговарају о наученом, разјашњавају недоумице са наставником и примењују оно што су научили.

Flipped wordle

Можемо имати велике користи од „преокренуте учионице“. С обзиром на то да су инструкције приказане он-лајн, ученици имају већу контролу над самим процесом: они могу паузурати или вратити снимак уназад, поново погледати цели снимак и то у време које њима одговара. Могу провести колико је потребно времена гледајући предавање све док не савладају градиво. Време на часу је, услед тога, посвећено примени наученог.

Сама суштина овако преокренуте учионице је у томе да се у учионици створи интерактивно окружење у коме ће ученици бити ангажовани и у центру активности, да се на часу вежба и усвојен садржај примењује, да се време са ученицима искористи на најбољи могући начин а да се акценат са памћења и репродуковања градива пребаци на ниво разумевања и повезивања. Оваква врста наставе најбоље одговара наставницима који желе да ојачају вештине ученика.

„Преокренута учионица“ ставља већу одговорност на ученике. Она од пасивних слушаоца прави активне учеснике уз подстицање дискусија, истраживачког и сарадничког рада и вршњачког учења.

Свим заинтересованим наставницима препоручујем он-лајн курс у организацији Капела универзитета (SOPHIA) где могу добити додатне инструкције о овом иновативном моделу наставе и опробати се у прављењу плана часа за „преокренуту учионицу“. Мој план часа: Second Conditional sophia.org/s/6rph7j via@sophia. Срећно истраживање.

Informiši se (brošura)

Greske pri izboru zanimanja (brošura)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s